Een goede bodemafsluiter, zoals een betonnen werkvloer of een stevige bodemfolie in combinatie met voldoende ventilatie remmen de vochthuishouding in een kruipruimte. Bestrijdingsmiddelen tegen schimmels werken hooguit tijdelijk. Het enige dat blijvend werkt, is het stoppen van vocht in de kruipruimte. Maak het droger in de kruipruimte. Schimmels of paddenstoelen zie je in de vrije natuur het meest in de herfst als het vochtig is en niet al te koud is. Schimmels zie je niet als het warm en vooral droog is.
Schimmels breken de cellulose en lignine af in het hout en nemen dit op waardoor de balken steeds brosser worden.
Je hebt planten en dieren die de natuur opbouwen. Daarnaast heb je schimmels of paddenstoelen die de dode natuur afbreken. Zo is de natuur in evenwicht. Planten en dieren bouwen de natuur op en schimmels maken er weer grondstof van. Om de dode dieren en plantaardig afval af te breken tot stof zijn er schimmels nodig. Hiervoor hebben ze vocht nodig. Ook de houten balken onder de vloer zijn “dode” bomen.
Als hout langdurig meer dan 21% vocht bevat, kan huiszwam groeien. Onder de 21% staat de groei van schimmels stil. Als het langer dan een aantal jaren droger is dan 21% sterft huiszwam ook af bij kamertemperatuur. Het lost zich dus op termijn op, zolang het droog blijft. Een droge kruipruimte is dus wezenlijk om het probleem echt aan te pakken. Blijft de kruipruimte vochtig, dan kan een bestrijding niet tegengaan dat er nieuwe schimmelaantasting ontstaat.