Isolatie
Isoleren is ingepakte stilstaande lucht. Stilstaande lucht vertraagt warmteverlies. Hoe meer hoe beter. Daarnaast hebben verschillende isolatiematerialen nog andere eigenschappen: Moet het akoestisch zijn, geluid absorberen. Mag het de warmte kunnen opnemen, warmteaccumulatie en de warmte langer kunnen vasthouden. De warmte kunnen terugkaatsen of vocht kunnen opnemen.
Moet het ademen of mag het dampdicht zijn.
Wat is de beste keuze en waar wilt u het gaan gebruiken? Onder de vloer? Bij een gevel of spouwmuur, een schuin dak of een plat dak of dakkapel??
Overal is de situatie anders. Voor bijna alles is er een oplossing.
Bij advies in isoleren houden wij rekening dat een huis moet kunnen blijven ademen. Schoenen met leren zolen kunnen ademen. In een regenpak ga je transpireren. Het dragen van natuurlijke stoffen ademt beter dan van kunststof. Zo moet je ook je huis benaderen.
Een gevel en een schuin dak kan je beter laten ademen en niet inpakken in kunststof zoals vaak gebeurt . Een huis met een rieten dak isoleert en overtollig vocht kan weg. Onder de vloer en een plat dak of dakkapel stellen we andere materialen voor.
Isoleren bij een gevel of spouwmuur
In de spouw, als hij vrij is van baarden en planten, kun je het beste milieuvriendelijke parels aanbrengen die gemaakt zijn van melkzuur van plantaardig afval.
Isoleren aan de buitenkant is de beste oplossing, maar dat ga je natuurlijk niet doen bij een monument of zo’n leuk huis uit de jaren dertig.
Isoleren met harde houtvezelplaten lijkt mij de beste oplossing is. Het mag vocht opnemen, waardoor de kans op condens bij de koude aansluitingen kleiner is. Op deze platen kan je steenstrips aanbrengen of plaatmateriaal op schroeven.
Dus voor binnen of buiten een hele goede oplossing en de gevel blijft ademen.
Isoleren bij een plat dak of dakkapel
Ook onder een plat dak of dakkapel vind ik reflecterende folie een goede oplossing. Ademen hoeft niet. Vochttransport is er niet en met weinig materiaal kan je goed isoleren.
Isoleren bij een schuin dak, maar ook een nieuwbouwgevel
Voor een schuin dak zijn er meer mogelijkheden: Vlas, jutte, hennep, schapenwol, houtvezel of oude spijkerbroeken (katoen). Deze producten kunnen beter warmte opnemen dan de standaard producten die we beter kennen uit de bouwmarkt, waardoor het langer koel blijft op zolder als het buiten warm is. Hierin is houtvezel het beste, dit kan vele uren warmte opnemen voordat het binnenkomt. Dit heet warmte accumulatie.
Schapenwol kan je rechtstreeks aanbrengen onder het dak zonder afwerking. Het kan veel vocht opnemen. Dus qua arbeid misschien wel de voordeligste.
Vloerisolatie
Vloeren verliezen het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar de koudere kruipruimtebodem. Door de vloer te isoleren kunnen wij de vloer een stuk behaaglijker maken. Isolerenis meestal ingepakte stilstaande lucht. De meeste isolatiematerialen die hiervoor gebruikt worden, zijn dit en vertragen warmteverlies. Bij RondomIsoleren maken wij gebruik van Tonzon thermoskussens en Isobooster isolatiedekens. Deze materialen hebben behalve ingepakte stilstaande lucht ook een reflecterende folie, hierdoor wordt de warmte/straling weerkaatst daar waar het vandaan komt en houdt u de warmte veel beter in huis.
Vrijwel altijd brengen wij bij het isoleren van de vloer bodemfolie aan op de kruipruimtebodem; de meest eenvoudigste manier om vochtproblemen, roest, muffe lucht, schimmel en condens problemen op te lossen.
Vloerisolatie
In de kruipruimte adviseren wij Tonzon Thermoskussens of Isobooster isolatiedekens. Dit wordt direct onder de vloer aangebracht: Tussen de houten balken of onder de houten balken. Onder een betonnen vloer, of tegen de onderzijde van een vloer van gebakken holle stenen. Ook onder een geisoleerde vloer van Polystyreen geen probleem.
Door de folie met opgedampt aluminium wordt de straling (warmte) uit de woonkamer weer teruggekaatst, waardoor de vloer warmer wordt. De thermoskussens of reflectiefolies werken als een spiegel en kaatsen de warmte dus terug in de woning.
Kruipruimte isolatie
Schelpen, chips en parels op de kruipruimte bodem zijn een goede vochtafsluiter tegen vocht dat uit de kruipruimtebodem komt. Het voorkomt condensvorming op de fundering en onderzijde vloer. Dit wordt ca 30 cm dik op de kruipruimte bodem aangebracht. De woning wordt droger en kan interessant zijn bij een zeer natte kruipruimte en een krappe kruipruimte.
Nadeel is dat de kruipruimte niet meer of zeer lastig bereikbaar wordt.
Bodemfolie
Een bodemfolie (stevig PE folie) houdt het vocht ook tegen, waardoor fundering en woning droger worden. Het is veel goedkoper dan de andere bodemafsluiters en de kruipruimte blijft goed bereikbaar
Alleen bodemfolie aanbrengen in combinatie met goede kruipruimteventilatie voorkomt een hoop klachten in huis. De woning wordt droger en droge lucht verwarm je sneller dan vochtige lucht. Hierdoor bespaar je al op energiekosten.
Spouwmuurisolatie
Komt er kou door de buitenmuren van uw woning? En overweegt u daarom spouwmuurisolatie? Een goed idee. Maar niet iedere muur is geschikt voor spouwmuurisolatie. Graag zet ik de mogelijkheden voor u op een rij. Sluit de kou buiten met spouwmuurisolatie!
Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht in de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Dit levert voordelen op: de kou uit de muur verdwijnt en u bespaart hierdoor veel energie. Met spouwmuurisolatie verdient u uw investering binnen twee tot drie jaar terug. Helaas gaat er vaak wat fout bij spouwmuurisolatie. Daarom hieronder wat tips.
Hoe werkt spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie kunt u niet zomaar laten aanbrengen. Er gaan enkele stappen aan vooraf:
- Breng eerst een bodemafsluiter aan in de kruipruimte van de woning. Bijvoorbeeld bodemfolie of een betonnen werkvloer. Zo voorkomt u optrekkend vocht in de woning.
- Ook is het verstandig de kruipruimteventilatie te vervangen en te controleren.
- Aan de binnenzijde van de buitenmuren moet een dampremmende laag worden aangebracht. Metselwerk van oudere huizen is niet voldoende dampremmend.
- Aan de buitenzijde van de buitenmuren moet een waterkerende laag worden aangebracht. De buitenmuur droogde snel na een regenbui omdat er een luchtspouw aanwezig was. Als de spouw met isolatiemateriaal wordt gevuld, kan de buitengevel minder snel drogen.
- De spouw (de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur) moet goed schoon zijn. Er mogen geen wortels van planten of metselresten in de spouw zitten, anders kan het isolerende materiaal niet worden aangebracht. U kunt dit laten controleren met een camera.